Egyetlen szó: a GYÕZELEM - beszélgetés Jávor Istvánnal

Nem túlzás állítani, hogy az idei nyár slágerei voltak a Csömörrõl érkezõ hírek. A sárgák háza tájáról érkezõ történések még a válogatott Székelyudvarhelyre költözésénél is érdekesebbnek ígérkeztek. A csapat ugye végigmenetelte a strandfoci bajnokságot, miközben a vezetõség megállapodást kötött a Kanárikkal, ami önmagában véve is nagy szenzáció volt a sportág szerelmesei számára. Ezútán következett a még nagyobb durranás. Jávor István újra játékosként a pályán, az újjáalakult Goldball RFC Csömör szineiben. Természetesen megindult a találgatás, hogy vajon milyen formában lehet az egykori válogatott játékos, aki hosszú és sikeres játékospályafutása után mintegy 3 éve már a rivális Csõ Montage csapatát edzette. Elsõ futsal bajnoki címét éppen a Rubeola ellen szerezte még 1996-ban, érdekességképpen, akkor a mostani csömöri játékosedzõ Somogyi Krisztián csapattársaként. Hosszú éveket húztak le a legendás Külkerben, hogy aztán mintegy 10 év múlva ismét újra egy gárdában küzdjenek. A bajnokság a Goldballal együtt nehezen indult Pistinek is, de immár hetek óta az egyik legjobb formában lévõ Rubeola, akit a társak is többször választottak a Mérkõzés Játékosának. Ebbõl az apropóból és, hogy szurkolóink jobban is megismerhessék a magyar kispályás labdarúgás történetének egyik legnagyobb alakját, a több, mint százszoros válogatott, többszörös bajnok sportolót , munkatársunk beszélgetett Jávor "Öcsivel":

rubeola.hu - Remélem nem veszed szemtelenségnek, de röviden légyszi beszélj a futsalos elõéletedrõl. Mi , akik régóta benne vagyunk ebben a sportban természetesen tudjuk, hogy a Jávor név valódi márkának számít, de kezdenek egyre többen a futsal felé fordulni, itt Csömörön is sok fiatal jár a meccseinkre, akik talán nincsenek annyira képben veled kapcsolatban.
Egyáltalán nem szemtelenség. Szerintem természetes, hogy aki nem látott régen játszani az a most látottak alapján ítél meg. Éppen ezért a múltam talán most inkább hátrány, mint elõny, ugyanis alaposan megégethetem magam. Amikor felvetõdött hogy újra játszani fogok, akkor többen azt tanácsolták, hogy inkább nézegessem otthon a trófeáimat. Én adtam magamnak még egy sanszot és kaptam egyet a Goldball RFC. Csömörtõl, amiért nagyon hálás vagyok. Remélem nem okozok sem a csapatnak, sem magamnak csalódást! Az elõéletem? Nem fontos, talán annyi elég: A cipper (jól mondom?) bajnokságon kívűl minden fontos csapat, illetve egyéni címet begyűjtöttem. Érdekes, ezekre inkább régebben voltam büszke, most már nem számítanak annyira. Apropó, ha szóbahoztad a csömöri fiatalokat. Megnéztem az ifjúsági és a második csapatunk edzését. Örömmel láttam, hogy mennyien vannak és milyen erõs az anyag! Rengeteg ügyes srác van akik fizikailag is erõsek.Ellenben tudom milyen keveset edzhetnek.Ez semmire sem elég! Remélem a vezetõség talál megoldást erre a problémára, mert komoly fantázia van az utánpótlásunkban.
rubeola.hu - Szóval hosszú utat tettél már meg és még mindig vannak terveid. Mielõtt a Csömörre igazolásodra térnénk, fel kell, hogy tegyem a kérdést a Csõ Montage-al kapcsolatban. Sokan sok helyen elmondták már, de tényleg: miért hagytál fel a játékkal? Hány évet is húztál le edzõként?
Egyszerűen nem éreztem már kellõ motivációt. A sikereket én azzal értem el,hogy mindenáron gyõzni szerettem volna.Voltak nálam ügyesebbek, de gyõzni én akartam a legjobban! Ezt az erõs belsõ késztetést, belsõ hajtóerõt veszítettem el és enélkül csak egy lettem a sok közül... Váltanom kellett. Edzõként 3 és fél évet húztam le a Csõ Montage-nál.
rubeola.hu - Milyen volt az edzõsködés, hiszen Te minden nagy csapat ellen játszottál, a kisujjadban van/volt a játék. Sikerült megvalósítani az elképzeléseidet?
Mindenekelõtt azt szeretném letisztázni, hogy nagyon szeretek edzõsködni is, illetve játszani is. A Csõnél edzõként eltöltött idõszak nagyon tanulságos volt, tele örömmel és keserűséggel egyaránt. Rengeteg új impulzus ért amit majd késõbb kamatoztani tudok. Sokkal nehezebb dolog edzõnek lenni, mint játékosnak, pláne ha dolgozni, tanítani is szeretnél, nemcsak felküldeni játékosaidat a pályára. Voltak és vannak elképzeléseim amikben hiszek és többször bebizonyosodott,hogy helytállóak. A konkrét kérdésedre válaszolva viszont: Nem, nem sikerült megvalósítani az elképzeléseimet. Csak részsikereim voltak. Természetesen külön kezelem a fõiskolai válogatottal elért VB. IV. helyezést ami akkortájt a Magyar futsal legnagyobb nemzetközi sikere volt.
rubeola.hu - Ezek után következett be a nyári edzõváltás a Csõnél. Ennek mi volt a hátterében?
Az, hogy a háttérben mi volt azt nem tudom és nem is érdekel. Képesnek tartottam a csapatot akár a bajnokság megnyerésére is, bár több csapat is erõsebb volt nálunk. A végére teljesen szétesve csak 4.-ek lettünk. Én voltam a csapat edzõje, így enyém volt a felelõsség. Elfogadtam és maximálisan egyetértettem Gubó János döntésével. Magam is így döntöttem volna és ezt meg is beszéltük. Én tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy mikor és hol hibáztam, viszont tiszta a lelkiismeretem mindenkivel szemben. További sok sikert kívánok korábbi csapatomnak!
rubeola.hu - Korábban próbáltak más csapatok játékosként leigazolni vagy mindenki elkönyvelt már edzõnek?
Furcsa helyzet alakult ki körülöttem. Valahogy már inkább edzõnek könyveltek el, mintsem játékosnak. Akadt olyan csapat ahonnan megkerestek, majd mégsem kellettem, mondván én, mint volt edzõ beleszólnék a munkába. Amikor felvetõdött, hogy Csömörre igazolok az elsõ dolgom volt, hogy ezt a dolgot tisztáztam a csapat egyik kiemelt támogatójával Gódor Zolival és edzõjével Somogyi Krisztiánnal. Mégegyszer köszönöm a lehetõséget - mint játékos!
rubeola.hu - A Csõtõl való búcsú után egyenes út vezetett Csömörre?
Nekem inkább göröngyösnek tűnik minden szempontból. Itt gondolok az elõbbiekre, illetve arra a tényre, hogy csak kimaradt több mint 3 év. Borzasztóan nehéz visszarázódni.
rubeola.hu - Mit szóltál a Kanárik- Rubeola házassághoz? Mikor hallottál róla?
A bajnokság utáni zuhanyhíradóban hallottam róla. Hogy mit szóltam? Talán azt amit sokan mások is. Összeállt két erõs csapat és lesz belõle egy bombaerõs, a bajnokságra is esélyes sztárgárda. Ja, és ha már a sorsom eképpen fordult akkor jó lenne itt játszani.
rubeola.hu - Milyen volt korábban a kapcsolatod a Rubeolával? Igaz, hogy a Zsámár Laciék már korábban is csábítottak Csömörre?
Hú meleg kérdés... A csapatról annyit, hogy azt mindíg nagyon nagyra értékeltem, hogy itt a CSAPAT fogalmát a legnagyobb betűvel írják. Ezenkívűl nagy csaták és nagy balhék. Errõl ennyit, jó? A kérdés másik része. Igen ültem a csömöri Zöldfa vendéglõben a Club vezetõivel és nagyon komolyan elgondolkodtam egyszer, hogy itt folytatom tovább. Zsámár Laci és a Simon Balázs két olyan játékos, akik az én mércémmel mérve a magyar kispályás focit meghatározó játékosok. És ilyenbõl nálam nagyon kevés van. Elgondolkodtató volt, hogy milyen sikeres lehetne ha idejönnék. Másképp döntöttem.
rubeola.hu - Milyen volt a beilleszkedés? Hogyan fogadtak az új csapatnál?
A foci nyelve a világon mindenhol ugyanaz. Minden csapatnál értik és értékelik. Szerintem hamar elfogadtak talán még azok is akiknek voltak fenntartásaik velem szemben.
rubeola.hu - Nem volt furcsa újból csak játékosként szerepelni a meccseken?
Boldogan vállalom hogy quot;csakquot; játékos vagyok!
rubeola.hu - Mi a különbség a mostani csapatod és a Csõ Montage között? Milyen célokat tűztél ki a Rubeolával? Mire lehet képes ez az új csapat?
Rengeteg a különbség a két csapat között, de nem szeretném hasonlítgatni a két gárdát. A mi célunk csakis a bajnoki cím lehet és képesek vagyunk ennek a kihívásnak megfelelni. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy alakulófélben vagyunk és azt a tényt sem miszerint sok jó játékos még nem jelent automatikusan egy jó csapatot. Sõt ...
rubeola.hu - A bajnokság elején kicsit nehezen találtad a ritmust ill. kevesebbet mutattál a régi Jávor Pistibõl. Az elmúlt meccseken viszont már húzóembernek számítottál, sõt a társak mérkõzés játékosának is választottak? Te hogy látod a saját teljesítményedet?
Nem mentegetõzöm, de rengeteget kihagytam, talán túlságosan sokat is. Ezalatt a rövid idõszak alatt is többször elbizonytalanodtam, de lassan nagyon lassan alakulgatok. A legjobban magamnak szeretnék bizonyítani, újra a régi önbizalommal és erõvel játszani. Nem akarok jóllakot tigris lenni! Ehhez adhat lökést az elmúlt két bajnoki mérkõzés.
rubeola.hu - A magyar futsalban már mindent elértél. Többszörös bajnok vagy, válogatottságban is túl a százon, nagypályán is megfordultál az NB I-ben. Mi az, ami még motivál? Egyetlen szó: a GYÕZELEM!!!

- Kalapiczky Géza -