Egy legenda a kispadon

Sokan már a nyáron suttogtak róla, de akkor a clubvezetés még hitt a Kis János féle igéreteknek, ami utólag talán megkérdõjelezhetõ, hiszen soha még szakvezetõ ilyen rövid idõt nem adott a Rubeolának és nem lépett tovább ennyire igazságtalanul. Sebaj. Sok sikert kívánunk a további munkához és gratulálunk a döntéshez, ami a csapat kétszeres bajnok (Külker, Rubeola) veterán védõjének és csapatkapitány helyettesének az edzõi kinevezését hozta.

Somogyi Krisztián már több, mint 13 éve szerepelt a Rubeolában majd egy Külkeres kitérõt követõen tért vissza Csömörre. 2006. január 1-tõl pedig immár játékos-edzõként dolgozik tovább. Honlapunk a miskolci gyõzelem után kérdezte Somát.
rubeola.hu: 2006. január 1-tõl Te vagy a Rubeola szakvezetõje. Milyen elõzményei voltak ennek az új szerepkörnek?
S.K.: Kissé váratlanul ért a Club megkeresése, ugyanis úgy éreztem, hogy sikerül orvosolni az egyesület problémáit és ezáltal nem lesznek változások, sem az edzõ személyében sem a játékoskeretben. Kicsit késõbbre terveztem az 1. csapat edzõjeként való debütálást. A sanyarú sors arra kényszerített, hogy a Club érdekében így
próbáljak segíteni.
rubeola.hu: Több edzõvel dolgoztál már Csömörön. Milyen tapasztalatokat szereztél és mit szeretnél másképp csinálni?
S.K.: Hosszú kispályás pályafutásom során különbözõ módszereket ismerhettem meg illetve a nagypályán, mint
utánpótlásedzõ én is szereztem tapasztalatokat. Ezeket próbálom ötvözni. Szerencsére sikeres elõdeimtõl volt mit
ellesni és hasznosítani.
rubeola.hu: Ezek szerint nem hezitáltál, amikor a vezetõk felkértek.
S.K.: Bár még mindig vannak bennem kétségek a Club jövõjét illetõen, de kaptam annyit ettõl az egyesülettõl, hogy segítõ kezet nyújtsak és a csapat a hagyományainak megfelelõen fog szerepelni. Bízom benne, hogy nem csak szükségmegoldás vagyok, hanem valóban az edzõi kvalitásaim miatt esett rám a választás, de akkor sem szomorkodnék ha visszatérnénk a régi kerékvágásba és ismét csak játékosként segíteném az egyesületet.
rubeola.hu: A télen a Rubeolától szokatlan módon nagy volt a játékosmozgás. A rajt elõtt pedig a mindenki számára fájdalmas tragédia folytán Bánka Kristófra sem számíthatsz. Hova várod a csapatot a bajnokságba?
S.K.: Ez a döbbenetes esemény mindannyiunkat megrázott, hiszen a Kristóffal végre komolyabban számoltunk volna, sajnos innentõl kezdve úgy érzem, hogy õérte is kötelességünk méltóan küzdeni, ahogyan tette volna Õ is.
rubeola.hu: Kik vehetik át a karmesteri pálcát?
S.K.: Bizakodó vagyok a jövõt illetõen. Sikerült olyan jó új játékosokat találni a régiek helyett, akik idõvel meghatározóak lehetnek, de ne felejtsük el, hogy voltak akik kitartottak a bajnokcsapatból. Remélhetõleg ebbõl a két szegmensbõl mihamarabb ütõképes csapat kovácsolódik. Természetesen ehhez a Club vezetõinek és támogatóinak hathatós közreműködése szükségeltetik.
rubeola.hu: Lesz rájátszás?
S.K.: A bajnokság kiírása szerint igen. Borzasztóan nehéz feladat jelen körülmények között elérni, de ha nem ezért küzdünk, hogy azt elérjük, akkor nincs is értelme dolgozni.
rubeola.hu: Mit vársz a milliomosok elleni rangadótól? Még is csak két szomszédvár találkozik. Ráadásul a Gödöllõ még soha nem nyert a Rubeola ellen!
S.K.: Természetesen a szurkolók fokozott érdeklõdéssel várják ezt az összecsapást, de nekünk egy lesz a sok közül ahol szeretnénk helytállni. Kellõképpen motivál minket, hogy szinte a magyar válogatott ellen lépünk pályára és bizom benne, hogy néhány év múlva a mi csapatunkban fellépõ játékosok alkotják a nemzeti csapatot.
rubeola.hu: Valóban dícséretes az a szisztematikus építkezés ami a Gödöllõnél zajlik, de a válogatottban tõlünk akkor lehet esélye valakinek ha már eligazolt. Téged hívtak valamikor a válogattba?
S.K.: Idõszámításunk elõtt még Mucha József idején, de akkor a nagypályás elfoglaltság miatt erröl nem lehetett szó. Most már inkább az motivál, hogy a kezeim alatt megforduló játékosok közül minél többen azzá váljank.
rubeola.hu: Ez talán nincsen olyan messze, hiszen tudomásom szerint március elején Csömörön lép fel a válogatott.
Elképzelhetõ, hogy Kozma mester ismeri az íratlan szabályt és meghív valakit a hazai csapatból is. Te kit javasolnál?
S.K.: Nem igazán ismerem a Kapitány válogatási szisztémáját, eddig ugyanis nem voltam érdekelt edzõként, de mindenképpen vannak válogatottságra érdemes játékosaink. Még hogyha most távoztak is a meghatározó emberek közül (Gyurcsányi, Kovacsics, Takó). Tudnék javasolni rutinos játékosokat is, illetve a jövõ reménységeit úgyszintén. Bízom benne, hogy errõl a hétfõi rangadón a kapitány is meggyõzõdhet személyesen.
rubeola.hu: Úgy látjuk optimista vagy. Lesz jövõje a futsalnak Csömörön?
S.K.: Szakmai oldal felõl nincsen kétségem, de ez sajnos önmagában kevés, mert érthetõ, hogy a játékosok szabadidejüket áldozzák és ez hosszútávon csak úgy működhet ha ezt a Club honorálja számukra. Nehéz ma már olyan elhivatott srácokat találni, mint annak idején az alapító srácok. Annyit fejlõdött a játék, hogy komoly szponzorok nélkül nehéz az elitben maradni. Szerintem Csömör alkalmas lenne erre, de szükség lenne egy erõs támogatói kör összehozására.
rubeola.hu: Lehet, hogy egy jó nevelõegyesület lesz továbbra a Rubeola? Simon, Kilik, Pelles, Korolovszky, Lódi, Takó, Gyurcsányi, Bánka, Veres, Hegyesi, Fülep, Molnár csupa tehetséges fiatal, akik a Rubeola segítségével robbantak be a magyar futsalba. Mit tud adni ez a közösség, hogy valaki a maximumot hozza ki magából?
S.K.: A korábbi híresztelésekkel ellentétben sosem toltuk haza talicskával a pénzt. Mindig is az volt a jellemzõ ránk, hogy összetartó közösség voltunk, akik igyekeztek az új játékosokkal megszerettetni a sportágat és megnyerni õket a csapatunknak, hogy az egyéniségüket felszínre hozva értékes játékossá és barátunkká váljanak. Talán ez a Club sikereinek kulcsa és ezért tudunk tigrisként küzdeni egymásért. Ettõl függetlenül, ha nem sikerül komolyabb támogatót találnunk akkor nem csak az utánpótlás nevelésünk, hanem a puszta létünk is veszélybe kerül.
rubeola.hu: Ez az önkormányzatok sanyarú helyzetével is összefüggésben van, de ez már politika, amibe most ne menjünk bele. Majd tavasszal meglátjuk....
Sok sikert Neked és a Csapatnak! Hajrá Rubeola! Hajrá Csömör!